Кукленият театър започва Международна творческа лаборатория
Кукленият театър започва Международна творческа лаборатория / DarikNews.bg, архив

Държавен куклен театър Стара Загора започва VІІІ-ма Международна творческа лаборатория-ателие „Приказка без край", организирана от СНЦ „Пиеро". Проектът е подкрепен от община Стара Загора, Министерство на КултуратА и АКТ Унима, България.

Лабораторията е провокация за творчески търсения в синтетичното сценично изкуство, коментира директорът на театъра Дарин Петков.

Международният проект е в унисон с дългосрочната програма на Европейския съвет, чиято художествена цел е обмен на млади творчески екипи от професионалисти до 40 години с експериментаторски дух.

Резултатите от лабораторията ще бъдат представени на вниманието на театралните специалисти и почитатели на сценичното изкуство на 15 април от 19.00 ч. в салона на Кукления театър.

Лабораторията е подкрепа на креативността и международното разпространение на културни ценности, движението на творци, културни дейци и техните произведения, като се поставя акцент върху културното многообразие и развитието на нови форми на културна изразност.

Международната творческа лаборатория провеждана в Стара Загора от 2001 г. даде живот на едни от най- добрите постижения в куклено-театралното изкуство за възрастни. Тя доказа, че е значимо събитие в летописа на националната ни култура, като стимулира развитието на българския куклен театър и допринася за неговата популярност у нас и в чужбина.