Крайно време е да се вземат мерки за обезопасяване на кръстовището на главния път I-5 на изхода от прохода “Шипка” с път II-56 от град Шипка за село Шейново, на което има концентрация на пътнотранспортни произшествия. Това каза кметът на Шипка Василка Панайотова във връзка с поредната тежка катастрофа, която настъпи на кръстовището на 25 август и при която загина 20-годишно момиче. Панайотова коментира, че многократно е отправяла искания към Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) с конкретни предложения, но до момента няма никакъв резултат.

Тежка катастрофа край Шипка, загинала е млада жена


В случай че и след последния трагичен инцидент не бъдат предприети конкретни мерки, жителите на града са готови и на протестни действия, каза тя и допълни, че на територията на община Казанлък подобни проблеми има и на кръстовището на път I-5 с пътя между град Крън и село Хаджидимитрово. 

Според Панайотова високата скорост, с която се движат превозните средства по главния път, идващ от прохода “Шипка”, въпреки ограничението от 60 километра в час, както и неспазването на знака “Стоп” на второстепенния път, особено откъм село Шейново, са основните предпоставки в този участък да се случват толкова много произшествия.

Според нея най-подходящото решение е да бъде изградено кръгово кръстовище, каквото е било и първото ѝ искане към АПИ. Отговорът е бил, че няма достатъчно средства. “През последните осем години, откакто съм кмет на Шипка, многократно съм говорила с вече няколко директора на АПИ и всеки път се коментира едно и също. От моя страна предложенията са да се поставят камери за скорост, да се сложи шумяща настилка, а най-доброто, което може да се направи за превенция на подобни инциденти, е кръгово кръстовище”, обясни Василка Панайотова. Тя отбеляза, че има нужда и от подновяване на пътните знаци на мястото, тъй като някои от тях са компрометирани и избелели, а има и липсващи, защото не са подновени след предишни произшествия.

“Неколкократно съм писала писма до АПИ, последното е от 14 октомври 2022 година, където описвам кръстовището, както и пътя Шипка – Шейново. През 2021 година след поредната тежка катастрофа екип на Агенцията дойде на място, направи оглед, написаха се препоръки, но от тогава нищо не е направено”, каза Панайотова. Тя допълни, че е крайно време от страна на отговорните за това институции да се предприемат адекватни мерки. Според нея органите на МВР също трябва да подават сигнали за определени места, на които има концентрация на пътнотранспортни произшествия, за да има своевременни реакции.

Василка Панайотова каза още, че със средства на кметството се почиства излишната храстовидна растителност, която възпрепятства видимостта на кръстовището, а по думите ѝ, това също е ангажимент на АПИ. Има нужда и от подновяване на маркировката, допълни тя.

Кметът на Шипка разказа още, че в близост до кръстовището има изоставен имот, който е собственост на пътната агенция. По думите ѝ той се обитава от бездомни, а преди време там е избухнал и пожар и е било възможно да застраши съседни имоти. Панайотова добави, че спрямо този имот също трябва да бъдат взети мерки, а средствата от евентуалната му продажба биха били източник на средства, които могат да бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

“Не искам на това кръстовище, което аз наричам “кърваво”, да бъдат погубвани още невинни животи и смятам, че трябва да бъде направено всичко необходимо, което би могло да предотврати това”, подчерта Василка Панайотова и допълни, че тя лично е оказвала помощ при катастрофа с фатален край през 2021 година, в която млада жена е изгубила живота си пред очите на своето дете.

Кметът на Шипка изказа своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на загиналото на 25 август момиче. 
Ралица Стефанова/БТА