Казусът “Бараки” – безпрецедентен за България
Казусът “Бараки” – безпрецедентен за България / Dariknews

Западната част на булевард "Славянски" е напълно готова от три месеца, а до 20 ноември се очаква да приключат и строително -монтажните работи по колелото, информира заместник-кметът на община Стара Загора проф. Димитър Динев. По думите му обаче продължението на "Славянски" не може да бъде напълно завършено заради съдебен спор с наемател на незаконна постройка върху общински имот.

"Казусът "Бараки" е безпрецедентен случай в историята на Стара Загора и на България въобще - улицата е готова, кръстовището е готово, проектът обаче не може да бъде завършен", коментира проф.Динев.

Сагата с въпросните бараки започва през 1973 година. Тогава ТПК"Ударник" получава разрешение да ползва 45 кв.метра площ върху общинска земя, която в плановете на града винаги е била предназначена за улица.

За тези години - от 1973 до 2009 година ползвателите не само са увеличили постройките, но и не са плащали наем на общината. Опитите да бъде освободена площадката са започнали през 2003 година. През 2008 година новото общинско ръководство започва отначало съдебната битка. След няколко отменени заповеди от Административния съд на старозагорския кмет проф.Светлин Танчев, община Стара Загора в момента е в очакване на поредното съдебно решение.

Междувременно заместник-кметът проф. Динев предлага извънсъдебно споразумение с незаконния ползвател на постройките Вълчан Колев, като му предлага 20 хиляди лева.
"Предложих му тази компенсация не защото я заслужава, а защото градът ни бърза да изгради продължението на булевард "Славянски", поясни проф. Динев.
Вълчан Колев обаче отказал с мотива, че според независима оценка постройката струва 170 хиляди лева.
"Не съм съгласен гражданите на Стара Загора да платят тези пари за място, което всъщност е общинска собственост", каза още проф.Динев.

Продължението на бул. Славянски е сред обектите, които няма да бъдат спрени или отложени заради финансовата криза и свиването на бюджета. Сред останалите значими за община Стара Загора обекти са Операта и канализацията на Кольо Ганчев.

"Намерението ни е строително -монтажните работи по Операта да приключат в средата на декември. Такава е нашата уговорка с консорциума, който изпълнява този обект", уточни проф. Динев.