От 3 до 15 или от 5 до 20 години „лишаване от свобода“ може да получи 42-годишния мъж, причинил катастрофата край старозагорското село Хрищени, при която загина 7-годишно момиче. Наказанието ще бъде в зависимост от обвинението, което ще бъде предявано, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Водачът е управлявал моторното превозно средство с концентрация на алкохол от 1,42 промила, установена с техническо средство.

Инцидентът е станал около 23:30 часа в събота. Шофьорът на автомобила е превозвал двете си деца – момиче на седем и момче на девет години. В момента момчето е настанено в болнично заведение с множество фрактури и политравми, травма на гърдите и на главата, посочи Атанасов.

7-годишно момиче загина при катастрофа с пиян шофьор в Старозагорско

Водачът също е със счупен шиен прешлен и с травма на главата и към момента не е в състояние да се провеждат каквито и да било действия по разследване. Състоянието му не е позволило да бъде тестван за употреба на наркотични вещества, коментира още окръжният прокурор.

Към момента скоростта, с която шофьорът е управлявал автомобила, не е установена. „Може да се предполага, че е била висока, тъй като в предната част автомобилът е доста увреден, но скоростта ще бъде установена с точност при заключението на автотехническата експертиза“, каза Дичо Атанасов.

От думите му стана ясно, че ще се установява дали децата са превозвани според законовите разпоредби да бъдат в обезопасителни столчета или седалки. Но данните сочат, че вероятно това не е било спазено, тъй като момиченцето е загинало след като е „изпаднало при удара на автомобила в циментова ограда извън колата“, обясни още той.

„Прокуратурата се опитваме да променим наказателно-съдебната доктрина в посока всички тези деяния да не минават под формата на „непредпазливи“, посочи окръжният прокурор.

От думите му стана ясно, че „когато един водач под влияние както на алкохол, така и на наркотици се качи на автомобила, той следва да предполага, че неговите възприятия са различни от шофьор, който не е употребявал субстанции.

Сийка Милева: Пияни родители качват в колите си децата си без никакъв страх

"Това означава, че трябва да носи отговорност за евентуален умисъл, а не непредпазливо деяние“, обясни Атанасов. Според него водачи, които са установени, че употребяват такива вещества и управляват моторно превозно средство, закона да се промени и автомобилът да бъде конфискуван, като доказателство за извършване на престъпление, независимо от неговата собственост“, категоричен е още той. 
Павлина Дудева, Ралица Стефанова/БТА