Изследват дишането на старозагорци  в деня за борба с ХОББ
Изследват дишането на старозагорци в деня за борба с ХОББ / Dariknews.bg

"Хроничната обструктивна Белодробна Болест (ХОББ) е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат на заболяванията хроничен бронхит, емфизем или комбинацията от двете".
Това е първата информация за болестта, на която ще попаднете в мрежата.

Оказва се, че по данни на Световната здравна организация заболяването ХОББ заема шесто място по смъртност.

През целия ден студенти от Тракийския университет извършват безплатно изследване на дишането на старозагорци. До 13 часа през временния пункт пред сградата на Областната администрация се изследваха повече от 100 души.

"Гражданите попълват анкета, а след това извършваме спирометрия. Това е изследване за функционална оценка на белия дроб. Ако има снижение от нормата, съветваме хората да се обърнат към специалист. Необходимо е болестта да се улови в ранен стадий, защото само така тя може да бъде контролирана", обясниха организаторите на изследването.

Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртност. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна - 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХОББ.