/ община Казанлък
"Магията на керамиката" е мотото на юбилейна изложба, която тази вечер от 17.30 часа в Музея на розата в Казанлък. Куратори са д-р Милена Балчева и д-р Пламен В. Петров, директор на Градската художествена галерия в Казанлък.

В експозицията са представени предмети, дело на преподаватели и възпитаници на Ателието по керамика - днешна катедра "Керамика" в Националната художествена академия, в периода от 1904 г. до края на 40-те години на миналия век. Произведенията са част от една от най-старите колекции в Музейната сбирка на висшето учебно заведение - Колекция "Керамика".

Откриват изложба, посветена на розотърговската фамилия Папазови

Изложбата се представя в Казанлък не само защото показаните в нея керамични разработки се свързват ярко с декоративните пластически търсения на художници като Иван Милев, Иван Пенков и Дечко Узунов, а и защото тъкмо тук през 70-те години на миналия век се връчва Националната награда за приложни изкуства на името на Иван Милев, припомнят от пресцентъра на общината.

Експозицията "Магията на керамиката" е част от програмата на НХА за отбелязването на нейната 125-а годишнина.

Организаторите призовават гостите на изложбата да бъдат отговорни, да спазват противоепидемичните мерки и физическа дистанция, да носят предпазни маски.

Експозицията ще гостува в Музея на розата до 9 януари 2022 г.
 
община Казанлък