/ Исторически музей „Искра“
На 12 септември, сряда от 17.30 часа в Музей на розата-Казанлък, ще бъде открита изложбата „Мила родино”. Тя е посветена на 155-та годишнина от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов и се организира от Научния архив на БАН, Регионален академичен център-Казанлък и Исторически музей „Искра“.
 

изложба
Исторически музей „Искра“


Експозицията съдържа 23 пана с подбрани автентични архивни документи, нотопис и фотографии, обогатени с оригинални картини и музейни експонати, които представят непознати страници от живота и забележителното дело на учителя, изследователя, философа и големия родолюбец Цветан Радославов.

Честито Съединение, Казанлък! (СНИМКИ)

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863 г. година в Свищов. Наследник е на видните възрожденски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в родолюбив и ученолюбив дух. Завършва класическа гимназия във Виена, история и славистика - в Карловия университет в Прага.

Докторант е на известния философ проф. В. Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация и получава степен. „Доктор по философия и Магистър на изящните изкуства”. След завръщането си в България чете лекции по експериментална психология във Висшето училище в София и преподава в І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та столични мъжки гимназии.