И в Стара Загора отбелязват световния ден за борба срещу СПИН
И в Стара Загора отбелязват световния ден за борба срещу СПИН / Dariknews.bg, архив

Днес отбелязваме Световният ден за борба срещу СПИН. Датата - 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация, с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяването.

Тази година фокусът на световната кампания е подобряване на достъпа до превенция, лечение и грижи за младите хора (10 - 19 години), една група, която продължава да бъде уязвима въпреки усилията досега.

В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия.

Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.

Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията (2011 г.) честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5,7 случая на 100 000 души население, а в България - 2,7 случая на 100 000.

У нас през 2013 г. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН е 1811.

Тази година близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

В Стара Загора проявите за Деня за борба със СПИН започнаха още в началото на седмицата. Днес от 13,00 до 16,00 часа ще бъде проведена информационна антиСПИН кампания сред посещаващите футболната среща между „Берое" и „Лудогорец" млади хора.

Участие в нея ще вземат доброволци от сдруженията "Свят без граници", "Самаряни", клуб "Зараза", Младежки общински съвет, Български младежки червен кръст.

Преди започването на футболния мач на площада пред стадиона ще се раздават тематични информационни материали, презервативи и червени лентички на младите хора.

На пистата на стадиона пред „тунелите", Общински мажоретен състав ще изпълнява многократно тематична танцова композиция.

На светлинното табло на стадиона периодично ще бъдат излъчвани посланията на кампанията.

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора пък продължава с тестовете за ХИВ в мобилен кабинет.