Холандският педофил остава в ареста
Холандският педофил остава в ареста / DarikNews.bg

Окръжен съд Стара Загора остави в ареста Хеере Вагенаар, който беше задържан в старозагорски хотел с две непълнолетни момчета. Срещу него е повдигнато обвинение за блудствени действия с малолетни от същия пол. Според съда са налице доказателства, че холандецът може да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на децата. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Хеере Вагенаар е взел всички мерки, за да не бъде разкрит. Той се е представил с друго име пред децата. Първоначално е посетил хотел, в който обаче са разпознали децата.

След това е намерил друг хотел, където е представил двете момчета като свои синове.
Поискал е стая с голяма спалня и е отказал отделна стая за децата, което е породило съмнения. Казал е на децата да не говорят, а ако някой ги попита да казват думички на английски език. Когато обаче рецепционистката е попитала едното дете на английски как се казва, то не я разбрало, а когато го е попитала на български си е казало името.
Децата са изглеждали притеснени и бедно облечени. През цялото време Вагенаар се е оглеждал за камери. На сутринта от хотела са извикали полиция, а холандецът е казал, че не познава децата.

Хеере Вагенаар се е запознал с децата през лятото когато за първи път посещава България. Момчетата са от Дом за деца, лишени от родителски грижи и са просили по улиците. Той ги е помислил за бездомни, което го е навело на мисълта, че няма кой да се интересува от тях.

Към момента му е повдигнато обвинение само за едното дете, но има данни за блудствени действия и с другото момче.
Децата са разпитани в присъствието на психолог.

Хеере Вагенаар е излежал присъда за подобно престъпление в Холандия. На 15 декември 2011 година Вагенаар е признат за виновен за сексуални действия с 14-годишно момиче, без осъществяване на полов контакт, снимане на детска порнография, както и заради това, че е убедил двама малолетни да гледат детско порно с него.

Осъден е на 30 месеца затвор, но е освободен след година и половина заради добро поведение.

Излиза от затвора през месец декември 2012 година, тъй като към присъдата му се приспадат и шестте месеца арест.

14-годишното момиче е било племенница на Вагенаар. Той е на 46 години, не е женен и няма деца. Живее в много малко холандски село, където след задържането му всички са били шокирани. След излизането му от затвора хората от селото не са го искали там и са организирали протести срещу него. Докато е бил в затвора са правени опити къщата му да бъде запалена и са хвърляни камъни по нея.

По време на съдебния процес Хеере Вагенаар не се е признал за виновен. Според психолозите по делото той не е осъзнавал вината си и е много вероятно да извърши отново подобно престъпление. С прокурорско постановление Вагенаар трябва да бъде наблюдаван за срок от 5 години дали ще извърши друго престъпление.