концерт
концерт / netinfo
„Glo Bal Kan projekt“ е нов музикален проект, създаден през юли 2017 г. от четиримата български музиканти по идея на кавалджията Недялко Недялков. Групата  представя авторски пиеси, както и образци от автентичния български, балкански и световен фолклор, но аранжирани и поднесени в техен стил. Групата вече е записала първите си авторски пиеси, дело на основателя на проекта – Недялко Недялков, както и две български народни песни в аранжимент на четиримата музиканти.

В различните си концерти музикантите канят гости изпълнители от различни националности. В концерта, който ще представят на сцената на Библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора на 21 септември от 18:30 часа, песните изпълнява певицата Богдана Петрова, от Пловдив, която преди пет години предизвика фурор и спечели първия сезон на музикалния формат „България търси талант”. Богдана е изпълнителка на поп, джаз и фолклор, но народната музика е нейната любов. Въпреки, че отскоро е на музикалната сцена Богдана вече има участия с едни от най-големите имена в българския фолклор: Иво Папазов-Ибряма, Недялко Недялков, Стоян Янкулов. През 2015 година Богдана спечели най-голямата награда на международния фестивал „Златната ябълка” в Молдова. През миналата година младата певица бе поканена в Америка, за да изпълни български народни песни на юбилейната конференция на ООН и първата в историята, на която България председателства.

В програмата ще чуем известната творба Libertango на Пиацола в неравноделни размери  под наименованието  “Libertango ala Bulgaro“. „Отдавна мечтая да направя този аранжимент и се радвам, че другите музиканти от групата така го приеха с желание и го свирят с удоволствие. Виждам, че парчето се възприема положително и от слушателите в youtube и Facebook, където има над 30 000 гледания и над 300 споделяния“, казва Недялков. Освен това парче, групата вече е записала още две негови авторски и две автентични български народни песни в аранжимент на четиримата музиканти.  

Интересна за слушателите в интернет се оказва и пиесата  “Tima’s eleven“ или 11-ка за Тима – копаница, посветена на съпругата на Недялков- народната певица Стоименка Недялкова.