Главният секретар на МВР посети оцелелите от катастрофата край Нова Загора
Главният секретар на МВР посети оцелелите от катастрофата край Нова Загора / Dariknews.bg, архив

Главният секретар на МВР Георги Костов посети тази вечер в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора оцелелите от тежката катастрофа на 237 км от автомагистрала Тракия. Инцидентът стана този следобед в близост до Нова Загора. При него загинаха двама гранични полицаи, други петима бяха ранени. Именно те са настанени в Старозагорската болница.

„Момчетата са в тежко психическо състояние. Физически в този момент няма опасност за живота им. Това, което знаем към този момент е че тази сутрин от Кюстендил са тръгнали два микробуса с полицаи, които е трябвало да сменят свои колеги на границата с Турция. Те са били возени от правоспособни шофьори. След пристигането им обратно към Кюстендил тръгват други полицаи, чиято командировка вече е приключила. Тези хора са били снощи на работа и след това са тръгнали. Това обаче не важи за шофьорите, които са ги возели по обратния път.

Микробусът, с който е станал инцидента е собственост на МВР. В него са пътували седем души, въпреки че е с осем места. По документи той е технически изправен, същото важи и за другия участник в пътно-транспортното произшествие - камиона, който е бил изтласкан в съседна нива от удара. Дали действително това е така ще покажат експертизите. Следствието, което вече се води в Сливен ще установи и каква е причината за инцидента", обясни след посещението си при ранените главният секретар на МВР.

Той категорично отхвърли информациите, че микробусите на Гранична полиция не са достатъчно безопасни, както и появилата се версия, че катастрофиралият такъв се е движел със скорост от 180 км в час. „Това технически не е възможно", заяви Георги Костов. Той отхвърли и съмненията за липсващи застраховки. „Има едно ниво, което е задължително и то е покрито. Останалото е въпрос на личен избор", обясни главният секретар на вътрешното ведомство.

В следствието в Сливен вече са разпитани и полицаите от втория микробус, които по думите на главния секретар са се движили отпред. Георги Костов гарантира, че МВР ще окаже необходимото съдействие на старозагорската болница докато полицаите се лекуват в нея. Когато лекарският екип позволи пострадалите ще бъдат преместени или в МВР болница или по домовете си.

Главният секретар обаче отказа да коментира пред медиите какво е разказал за инцидента оцелелият шофьор.