ENEL NORTH AMERICA получи 1 млн. долара за геотермални изследвания
ENEL NORTH AMERICA получи 1 млн. долара за геотермални изследвания / netinfo

Enel North America, заедно с партньорите си от Масачузетския технологичен институт и изследователския институт New England Research, получи финансиране на стойност 1 019 769 долара от Министерството на енергетиката на САЩ. Субсидията е предназначена за изследвания, разработки и демонстрации на следващо поколение геотермални технологии.

Целта на изследванията е технологиите да се приложат в проектите на Енел в Северна Америка и най-вече в геотермалното находище Fort Cove в щата Юта, както и за откриването на нови геотермални ресурси.

Геотермалните полета са надежден източник за производство на енергия. В момента в САЩ има инсталирани 2500 MW геотермални мощности. Изследванията показват, че има потенциал за още 30000 MW в 13 американски щата, сред които Юта, Невада и Калифорния.

Enel North America е водещ оператор на електроцентрали, захранвани с възобновяеми енергийни източници в Северна Америка. Компанията има работещи централи и проекти в процес на разработване в над 20 американски щата, както и в три провинции на Канада.

Енел е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Произвежда, разпространява и продава газ и електроенергия в Европа, Северна и Латинска Америка. Групата присъства в 22 държави с приблизително 75500 MW производствена мощност и обслужва над 50 млн. енергийни и газови потребители. Енел е световен лидер в производството на енергия от възобновяеми източници - 30000 MW в централи по целия свят.

През следващите пет години компанията ще инвестира 7,4 млрд. евро в развитието на възобновяеми енергийни източници и в търсене и разработване на нови технологии, щадящи околната среда.

В България Енел също проявява интерес за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници, като вече има подписани споразумения за предпроектни проучвания за построяването на вятърни паркове с общините Гурково и Севлиево. Компанията е и мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” - първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в страната, изцяло работеща в съответствие с европейските екологични норми.