Екоподръжници искат оставките на  двама министри
Екоподръжници искат оставките на двама министри / Д.Бобева
Оставките на министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на горите и земеделието – Нихат Кабил поискаха членове и симпатизанти на федерация “Зелени Балкани” и гражданско сдружение “За чиста Розова долина”.

Последното е създадено в Казанлък през март и се оглавява от Крум Владев, областен координатор на БДС- “Радикали”.

Мотиви за исканите оставки, според Константин Дичев от федерация “Зелени Балкани” са: допускането на масови престъпления в българските гори и съсипването им от страна на министър Кабил, както и факта, че “ДПС краде 100 милиона лева годишно в България от горите”.

Нарушения на екологичната мрежа и нупражняването на контрол при различните замърсявания са мотивите за исканата оставка на екоминистъра Джевдет Чакъров.

На първото си открито събрание близо 100 представители на двете организации и техни симпатизанти, с подкрепата на членове на партия “Атака” в Казанлък приеха и проекто решения до българските институции с няколко искания.

В тях се настоява съответните държавни институции да предприемат действия за незабавно прекратяване дейността на дървопреработващото предприятие “Габровница” АД, което според представителите на сдружение “За чиста Розова долина” замърсявало района и извършнвало неправомерна сеч. Присъставщите на форума подрепиха предложението на федерация “Зелени Балкани” за прекратяване договорите за дърводобив между “Габровница”АД и Националното управление на горите.

Участниците в откритото събрание настояха за спиране и на добива на дървени въглища в местността “Ангълъкопак” в района на павелбанското село Турия.

На събранието, организирано от сдружението “За чиста Розова долина” не присъстваха представители на РИОСВ, РИОКОЗ и “Габровница”-АД. Организаторите на проявата съобщиха за “Дарик”, че нито една от тези инситуции не били поканени на форума.

От “Габровница”АД потвърдиха, че никой от организаторите на проявата не е отправял покана към тях, нито е търсил становището им по повдигнатите въпроси и обвинения.