До края на октомври в Стара Загора пристигат новите пет автобуса
До края на октомври в Стара Загора пристигат новите пет автобуса / DarikNews.bg

До края на октомври се очаква да пристигнат новите пет съчленени автобуса. Те са производство на чешката фирма „Сор Липхави" ООД, с която бе подписан договор за доставката на новите транспортни средства, за които са осигурени 30 милиона лева. Останалите 50 автобуса са в процес на договаряне, тъй като една от фирмите-участнички обжалва пред ВАС обществената поръчка.

Проведената обществена поръчка бе с предмет „Доставка на 55 нови дизелови автобуса висок екологичен клас за нуждите на обществения транспорт в град Стара Загора" с две обособени позиции: Дизелови съчленени автобуси за масов градски транспорт: 5 бр. и Дизелови соло автобуси за масов градски транспорт: 50 бр. Избраният изпълнител е „Сор Липхави" ООД, Република Чехия.Срокът за изпълнение на дейностите по договора е 117 календарни дни, според офертата на избраната фирма. Доставката ще бъде финансирана от спестен ресурс от изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, като допълнителен компонент в обхвата на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора".

Това е предпоследният договор, който подписваме по проекта за модернизация за транспорта и смятам, че до три месеца той ще бъде изцяло обновен, обясни управителят на „Тролейбусни и автобусни превози" инж. Димитър Авджиев. Той уточни, че 14-те нови тролея ще бъдат доставени в Стара Загора в началото на месец август.

Повече от 20 години фирма „Сор" произвежда транспортни средства, поясни управителят й Инджих Худи и изрази надежда и за бъдещо сътрудничество. Фирмата е производител и на електробуси, към които има голям интерес, тъй като са екологично чисти и с нисък разход. И община Стара Загора обмисля идеята за в бъдеще да бъдат закупени електробуси, които да обслужват линиите до кв. „Зора" и Старозагорските минерални бани, потвърди зам.-кметът Йордан Николов. Цената на един електрически автобус е около 400 хил евро, а средният разход за 1 километър е 0,7 kWh.

Новият екологичен продукт електробус „COP EBN", производство на чешката фирма SOR Libchavy, ще бъде представен в Габрово на 16 юли.