Димитър Танев от РБ в защита на хората от 8 села
Димитър Танев от РБ в защита на хората от 8 села / Dariknews.bg,архив

След сигнал до народния представител от Реформаторски блок и заместник председател на Движение България на гражданите Димитър Танев става ясно, че с Решение от 7 септември миналата година на Министерски съвет се предоставя концесия за добив с предмет експлоатация на подземни богатства-строителни материали - варовици и доломити, представляващи изключителна държавна собственост, от находище „Кереч Търла", разположено в землището на с. Едрево, община Николаево, и в землищата на с. Братя Кунчеви и с. Оряховица, община Стара Загора, област Стара Загора, на „АС-Стоунс" ООД - Пловдив.

Кариерата за добив на варовици и диломити е разположена на разстояние от около 300 метра от водоизточника на селo Едрево. Близо е и до селата Николаево, Паничерево, Крива Круша, Караново, Братя Кунчеви, Руманя и Оряховица. За тях друг водоизточник към настоящия момент не съществува.

Опасенията на жителите са, че при експлоатация на обекта този водоизточник би могъл да се засегне така, че да бъде преустановено захранването с чиста питейна вода на населените места.

От друга страна са налице опасения за силно запрашаване от добива на варовици и дипломици и за замърсяване и на атмосферния въздух.

От трибуната на Народното събрание днес той попита министъра в оставка Василева:
1. Извършена ли е предварителна оценка на въздействието върху околната среда при предоставяне на концесията за добив на подземни богатства в района на Община Николаево и в землищата на с. Братя Кунчеви и с. Оряховица, община Стара Загора?
2. Изследвана ли е опасността от преустановяване на захранването с питейна вода на селата Едрево, Николаево, Паничерево, Крива круша, Караново, Братя Кунчеви, Руманя и Оряховица и кой ще поеме отговорността, ако опасността се реализира?
3. Налице ли е риск от влошаване качеството на атмосферния въздух в района, вследствие експлоатацията на обекта?
4. Съществува ли опасност от засягане на животински и растителни видове в района на землището на с. Едрево, община Николаево, и в землищата на с. Братя Кунчеви и с. Оряховица, община Стара Загора, при започване на дейност по добиване на варовици и диломити?