кукери
кукери / netinfo
На Античната улица кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. от 20 групи в страната се надпреварваха да покажат най-интересните обичаи от родното си място. В Двадесетото издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора се включиха участници от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.
 
Първи на импровизираната сцена излязоха децата от три детски градини в Стара Загора. Малките пазители на родовата традиция от детски градини „Българче”, „Светлина” и „Загоре” демонстрираха завидни умения в маскарадните игри. „С това начало на най-малките е и нашето послание – Да пребъде доброто. По стара традиция да се помолим за здраве и берекет и да се насладим на невероятните маски и игри”, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
 
Началото на Фестивала бе дадено с гръм на черешово топче. Групата от село Отец Паисиево грабна публиката с най-големите маски, колегите им от Калипетрово пък впечатлиха с цветове и багри. За пръв път на Фестивала се представи групата от село Бозвелийско, която представи зимни игри от Приморско, завършващи с голямо кръшно хоро. Маскарадната група „Рогач” от село Оборище пък докара черешово топче, за да събуди земята за берекет, а участниците от Калофер играха под звуците на собствения си гайдарски оркестър.
 
В колоритното множество имаше и малки момчета и момичета наследили любовта към играта от баби и дядовци като тригодишната Габриела Йорданова от Кошарево и с година по-големият Даниел Анатолиев от Калипетрово.
 
Компетентно жури начело с доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив, оценяваше изявите на участниците.
 
За камплексно представяне са отличени групите от с. Оборище, от Ивайловград, с. Зимница, с. Бозвелийско, с. Калипетрово, с. Кошарево, от Шумен и групата от с. Голямо Дряново. Във втората категория за вярност към традициите най-добрите са: групата от с. Отец Паисиево, с. Глушеник, Търничене, Домлен и Калофер. В раздела художествено майсторство наградите са за групите от Гранитово, Могила, Хисаря и Каравелово.
 
Наградата на областния управител е присъдена на групата от павелбанското село Александрово.
 
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005”.
 
Традиционната Улица на занаятите също привличаше много посетители. Занаятчии от цялата страна предлагаха бижута, керамика, мед, ножове, рисувани сладкиши, точени бонбони за радост на малки и големи.