Богата програма за „Европейската нощ на музеите 2013”
Богата програма за „Европейската нощ на музеите 2013” / Dariknews.bg, архив

Община Стара Загора организира богата културна програма по повод „Европейската нощ на музеите 2013".

Проявите ще започнат днес в 11.00 часа с прожекция на филм-концерт, посветен на годишнината от рождението на Борис Христов в залата на Регионална библиотека „З. Княжески".

От 18.00 часа на сцената на Летния театър започва рок - концерт с участието на рок групи от Стара Загора.

Културното събитие стартира в Регионалния исторически музей - Стара Загора в 19:00ч., с откриване на Палеонтологична изложба в малката зала на 2-ро експозиционно ниво.

Половин час по-късно на Античната улица ще бъде открита изложба „Монетите на скитските царе". Посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на работа с грънчарско колело и да „участват в реставрация" в специалния интерактивен кът „Реставрирай сам" на 4- то експозиционно ниво, където е експонирана изложбата „Инструментите - двигател на технологиите през хилядолетията".

Интерактивни кътове за снимки ще има на 1- во и 3- то експозиционно ниво. Лапидариумът ще бъде сцена на „Музейна киновечер на открито". Специалистите от музея ще проведат томбола с награди за набиране на средства за брандиране на РИМ - Стара Загора.

В старозагорската „Нощ на музеите" от 19:00 до 01:00 ч. ще бъде отворен Хилендарският метох, където посетителите могат да видят изложбата „Начало на новобългарското образование в Стара Загора" и да участват в „Учебен час във възрожденско училище" в ателие „Нашето Аз, Буки, Веди".

Отворен за посещение ще бъде архитектурният комплекс „Музей на религиите" (19:00 - 01:00 ч.), където са експонирани изложбата „Стари мерки, теглилки и монети от българските земи" и фотоизложбата „Индия, храмове и поклонници".

В Градската художествена галерия от 10.00 ч. сутринта посетителите ще могат да видят камерната изложба „Любен Диманов - живопис и графика", изложба живопис „Прозорецът" и експозицията „Възрожденски икони от 19 век".

Програмата за Нощта на музеите в Градската художествена галерия започва в 19:00 ч. с концерт на ученици от НУМСИ „Христина Морфова" Стара Загора. Включени са още - изпълнения на Пиеси за пиано на Александър Иванов от 20,00ч., концерт на Мъжки октет „Св. Йоан Дамаскин" с диригент Стефка Минкова - 21,00ч. и мултимедия „Майстори на шаржа" - 22.00ч.

Младежката театрална студия „Сцена 99" ще представи спектакъла „Шест лица търсят автор" в Зала ІІ етаж на НЧ „Родина-1860" от 19.00 часа.