Близо 100 пожара от началото на месеца в Старозагорско
Близо 100 пожара от началото на месеца в Старозагорско / netinfo

93 пожара в сухи треви са гасили огнеборците от областта от началото на този месец. Само за последните два дни палежите на сухи треви и отпадъци в областта са над 10, съобщават от Областна Дирекция на МВР в Стара Загора. Най-чести причинители на пожари са земеделски работници, собственици на вилни и земеделски имоти или деца във ваканция.   

В връзка с очакваните екстремно високи температури в следващите дни, от Районните служби за пожарна безопасност и спасяване препоръчват да бъдат почистени сухите треви в дворовете. Собствениците на складове складове и магазини трябва да преместят струпаните отпадъци и амбалаж, за да избегнат инциденти.

При никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни и крайпътни ивици, както и в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили. Да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове.

Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Изхвърлените фасове от автомобилите попаднали в сухите треви край пътя често предизвикват пожари, които обхващат земеделски и горски площи. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Пожарникарите припомнят, че паленето на стърнища е абсолютно забранено и санкциите за нарушителите са сурови.