Биоградинка и лятно кино създават младежи от Казанлък
Биоградинка и лятно кино създават младежи от Казанлък / Иван Бонев

Казанлъшки младежи откриват биоградинка и лятно кино в района на Общинския Младежки дом в Казанлък.
Специалното събитие е насрочено за 14-ти юли, след 19 часа. Биоградинката е реализирана мечта на 26 годишния психолог Стелиян Славов, на 35 годишния биолог Божидар Ламбов и на техните приятели Слави, Цветомир, Йонкаи младежи от организацията „Зелена светлина-България".


Идеята за биоградинката се ражда спонтанно и с цел децата на града да познават растенията и билките и да не губят връзка с природата, въпреки изключително материалния и компютъризиран свят.
В създадената биоградинка вече растат лавандула, рози, здравец, боб, градински цвета и зеленучици. В помощ на младежите са се отзовали и живеещи в района около Младежкия дом, които също са се включили в засаждането на редките видове. Биоградинката отскоро има и първи жив обитател - малка жаба, която е намерила прекрасно място за живот в създаденото изкуствено езеро в района на биоградинката.
Откриването на биоградинката ще е съпроведено преди това от различни тематични занимания за деца и младежи в организираните на място работилници на открито, които целодневно ще забавляват ваканцуващите , съчетавайки приятното с полезното.
Кулминацията на активния ден ще е откриването на еко лятно кино. За екран ще служи западната стена на Младежкия дом, а вместо столове, зрителите ще са седнали направо на поляната, върху ръчно тъкани писани черги. Първият филм от поредицата е „ Прекрасно зелено". Той е личният избор на училищния психолог Стелиян Славов.
Инициаторите са открити за нови филмови предложения, като концепцията на инициаторите за киното, е да се показват филми, които носят екоидея в себе си или идеята за хуманизма и алтруизма. Трябва да намерим начин да живеем добре, един с друг, убедени са двамата младежи Стелиян и Божидар.


Освен с активна работа в различни НПО, основните двигатели на проекта Стелиян и Божидар имат и друго интересно общо хоби: единият свири на тъпан, а другият -на гайда.
„Практикуват " хобито си вечер, след залез слънце, когато огласят с родопски и странджански мелодии района. Така по-бързо расте биоградинката ни, категорични са двамата.
Отвъд това 35 годишнвият биолог Божидар Ламбов е един от двамата активисти и радетели за възстановяването на старото училище, детска градина и читалище в село Гудевица, на километър само от гръцката граница. От няколко години той се е постветил на тази кауза, превръщайки я в интересно еко училище.

Старата сграда на училището, което сега възстановяват Божидар и сподвижници е известна и с това, че в него е учила народната певица и прочула България по света с песента си „Излел е, Дельо хайдутин" Валя Балканска .