Баскетболният Берое привлече трима американци в отбора
Баскетболният Берое привлече трима американци в отбора / DarikNews, Невена Божкилова

Трима американски баскетболисти ще играят в местния клуб „Берое". През изминалия спортен сезон отборът направи феноменалния успех в своята история като не допусна нито една загуба в шампионата на страната в А група и така влезе в Националната баскетболна лига.

Физическата подготовка на отбора вече върви с пълна сила. „Имаме на разположение фитнес център, стадионът за сутрешните тренировки и Общинската спортна зала. Каквото се иска от нас ще го направим. Имаме амбицията да влезем в шестицата на НБЛ", коментира изпълнителният директор на клуба Васко Кифев. Сезонът започва от 15 октомври като след 25 септември се очаква момчетата да изиграят контролна среща.

Старши треньорът Георги Младенов обясни, че договорите на чуждестранните баскетболисти са подписани за по 2 години. Майкъл Харт е висок 206 см и играе на позиции 4 и 5. Роден е през 1985 г. и е играл за университета на Северен Илинойс, след което подписва с немския Вол-фенбютел. 185-сантиметровият Уил Уокър е гард и идва от литовското първенство. Той е завършил колежа Де Пол преди 2 г. Договорът му с Берое ще бъде втори професионален за него след този с Алитус Алита. Уил сподели, че е останал изненадан след пристигането си в Стара Загора, защото е очаквал да види един много по-малък град. Добро впечатление са му направили слънчевото време и приветливите хора. Третият играч - Митчел Картър, е висок внушителните 212 см. Това е първият му професионален договор в Европа. Възпитаник е на университета Уисконсин-Милуоки.

Още четирима нови млади перспективни състезатели са привлечени в отбора. Те са все още в юношеска възраст. Целта е младежите да се изградят като добри баскетболисти, да придобият опит и състезателски хъс. Става въпрос за Рустислав Алексов, Васил Александров, Георги Бързаков и Евгени Иванов.

Освен разгръщането на професионалния баскетбол, треньорския състав има за цел да раздвижи клубовете по училищата и да се възпита баскетболна култура у младото поколение.