/ netinfo
Балони с послания за психичното здраве ще полетят от площадката на РБ „Захарий Княжески“ в 17 часа в Световния ден на психичното здраве.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6.2%, злоупотреби с вещества - 3.3 %.

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите. 


Над 340 старозагорци се изследваха за хепатит

В параклиса на ДЦ „Св. св. Козма и Дамян“
в Стара Загора от 9:00 часа ще бъде отслужена  Св.Божествена Литургия и молебен за здраве.

От 13 часа в Регионалната библиотека“Захари Княжески“ започва дискусия на тема „Психозата – страхове и митове. СТИГМА. Отдиференциране на психопатията“. Темата ще бъде илюстрирана с фрагмент от филма „Психиатрията Стоунхърст“.

Вече 11 години Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св.Св.Козма и Дамян“ в Стара Загора отваря врати за старозагорци, провежда занимания по цветарство и градинарство, трудотерапия, работят психолози, психиатри, медицински специалисти, музико- и арт-терапевти.

Осигурени са консултанти по правна грамотност и юридическа защита, спорт и рехабилитация. Към центъра е изграден малък параклис, в който служи отец Йордан Карагеоргиев. Първоначално стартирал като проект на „Отворено общество“, днес центърът предоставя услуги като държавно делегирана дейност на Община Стара Загора. Годишната издръжка на дейността му е 190 000 лв. При капацитет 30 души, миналата година от услугите му са се ползвали 21.