/ netinfo
Четири положителни резултата за хепатит В - мъже на възраст 35, 51, 59 и 80 години и двама мъже на 31 и 50 години с хепатит С, бяха регистрирани по време на безплатна акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе Стара Загора.

Общо 342 старозагорци се възползваха от възможността да проверят хепатитния си статус. Инициативата премина под патронажа на депутата Кръстина Таскова и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.
 
Акцията в Стара Загора е третата в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли). Инициативата се провежда с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Община Стара Загора и Регионална здравна инспекция-Стара Загора.
 
В мобилен кабинет изследват безплатно за хепатит

Инициативата има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.
 
Кампанията „Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалната акция ще бъде в София в края на ноември.