мобилен кабинет
мобилен кабинет / netinfo
Хепатит С е заболяване, което води до много тежки увреждания на човешкия организъм. Затова, ние от РЗИ-Стара Загора, съвместно с нашите партньори участваме в тази кампания, за да се обърнем към вас и да ви призовем да се изследвате безплатно, направете своя избор, вижте своя статус и бъдете здрави”, призова директорът на Здравната инспекция в Стара Загора Златина Нанева при откриването на безплатните изследвания в града за хепатит.
 
В мобилен кабинет в парк „Александър Стамболийски“ (Алана), до 15.30 часа всеки старозагорец може да си направи бърз скринингов тест за наличие на хепатит.
 
Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисията по здравеопазването към Народното събрание. Повече от 90 хиляди души са болни от хепатит, но не-повече от 10% от тях знаят, посочи депутатът и член на комисията Кръстина Таскова, като също се изследва за заболяването.
 
Около 2 000 души от Стара Загора могат да се изследват безплатно до 16 ноември за инфектиране с вируса на хепатит С. До момента в здравната инспекция са се изследвали над 400 души, само две от пробите са положителни.
 
Община Стара Загора е партньор по проекта SPHERE-C, заедно с Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването.