Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила
Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила / снимка: sxc.hu
Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се проведат в Стара Загора. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисията по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще се проведе от 10.15 до 15.30 часа в парк „Алана”.

Скрининговата инициатива в Стара Загора е третата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!”, с която се отбелязва Световния ден за борба с хепатита (28 юли) и която цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Събитието има за цел да напомни, че хепатит C е безсимптомно заболяване и единственият начин за навременното му диагностициране е чрез изследване. Това е и една от основните препоръки на Световната здравна организация за постигането на елиминацията на хепатита до 2030 г. Сред рисковите групи попадат хората над 45-годишна възраст, тъй като в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вируса. В риск са също и младежите, които имат татуировки и пиърсинг, както и медицинския персонал. 

Акцията в Стара Загора се провежда под патронажа на депутата Кръстина Таскова.