/ Dariknews, Архив
Около 2 000 души от Стара Загора могат да се изследват безплатно от 5 септември до 16 ноември за инфектиране с вируса на хепатит С. Община Стара Загора, която е партньор по проекта SPHERE-C, заедно с Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването, вече е изпратила първите 1 000 писма до произволно избрани граждани, които могат да се включат доброволно в изследването.

Проучването ще предостави информация за броя на хората, заразени с вируса на Хепатит С, а откритите носители ще могат да получат достъп до необходимата медицинска помощ.

Започна лятната Национална антиспин кампания

То ще даде информация и за разпространението на хепатит С сред населението в града, която ще бъде използвана за по-нататъшното планиране на общественото здраве. Участниците в проучването ще попълнят кратък въпросник, след което ще дадат кръвна проба, което отнема общо около 30-40 минути.

Цялата информация, събрана по време на проучването, ще бъде конфиденциално третирана. В специално изработена и приложена информационна брошура гражданите ще намерят отговори на въпроси, свързани с проучването.

Проектът е стартиран от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и се осъществява от Института „Роберт Кох“ и Националния институт по здравеопазване в Германия. 

Като знак на благодарност за отделеното време, участниците ще получат  рекламна чаша и химикал от екипа на института.