/ ThinkStock/Getty Images
Безплатни изследвания на хепатит В и С, предстоят в Смолян. То се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „ХЕПАСИСТ, Сдружение ХепАктив, Община Смолян.

Скрининговата акция е под патронажа на д-р Даниела Дариткова – народен представител и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Инициативата ще се проведе по повод Световния ден за борба с хепатита, който се чества всяка година на 28 юли. Безплатните изследвания в Смолян ще се проведат днес площад „Свобода“,

Стар център от 10:30 часа до 16:00 часа. Акцията ще стартира с кратко медийно събитие и с участието на представители на институции и местни власти от града.

Изследванията ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени за естеството на работа лаборанти, чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста.

Както всяка година така и през 2018 г., двете сдружения планират да реализират инициативи, с които да се присъединят към международните си партньори в отбелязване на Световния ден за борба с хепатита. Една от планираните в кампанията акция се представя за първи път на територията на Смолян.

Целта на кампанията е популяризиране на социалнозначимото заболяване Хепатит В и С сред жителите от град Смолян, както и последиците от неговото късно диагностициране, като същевременно ще се даде шанс на повече хора да се изследват безплатно за носителство на вируса на хепатит В и С.