/ ThinkStock/Getty Images
Анкетно изследване „Използване на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2018 година“ започна НСИ. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

На територията на  Старозагорска област  изследването  ще се проведе в периода 2 април - 31 май и ще обхване 222 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на областния център град Стара Загора ще бъдат анкетирани и домакинства от Гълъбово, Обручище, Казанлък, Енина, Розово, Дъбово, Горно Сахране, Асен, Раднево, Трояново, Калитиново, Богомилово, Чирпан, Гурково и Едрево.

Специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро „Югоизток”, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора” ще посетят определени, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, ще се легитимират със служебни карти.

Изследването включва въпроси на ниво домакинства и на ниво лица. Наблюдението на използването на ИКТ в домакинствата и от лицата обхваща следните области:

-Достъп до информационно-комуникационни технологии (данни се събират на ниво домакинства);
-Използване на компютри, място на достъп, честота на използване, дейности (данни на ниво лица);
-Използване на интернет (данни на ниво лица);
-Електронна търговия (данни на ниво лица);
-Специални модули (данни на ниво лица).

По данни на същото проучване, проведено през 2017 г. 65.8% от населението на област Стара Загора на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 67.7 и 64.0%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 91.2% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 49.8% от лицата с основно или по-ниско образование.