Алея на жълтите рози за годишнината на „Зонта”
Алея на жълтите рози за годишнината на „Зонта” / DarikNews.bg

Стара Загора ще има своя алея на жълтите рози. Инициативата е на „Зонта клуб", а поводът е 10-годишнината от създаването му.

Жълтата роза е символ на Международната организация „Зонта Интернешънъл", а от старозагорския клуб са избрали да засадят около 90 цветя в градинката зад Драматичния театър „Гео Милев" на 5 октомври от 13.30 часа. Годишнината си клубът ще отбележи тържествено на 6 октомври, когато от 18 часа в Парк-хотел „Стара Загора" ще бъде прожектиран документалният филм „Светлина и вдъхновение".

В момента в клуба членуват 20 жени, които успешно са се доказали в своята професия-юристи, учители, инженери, а основният критерий за членство е желанието за активна дейност. Три са международните награди, които са за изявени в своята област дами, като най-голямата-10 хил. долара, е за докторанти в областта на космическите науки. Старозагорският клуб е взел решение тази година да учреди две стипендии за млади момичета от региона заради участието им в стипендиантските програми. Те са за млади жени в публичните дейности и в областта на бизнеса.

„Зонта Интернешънъл" е асоцииран член към ООН и има много международни програми, по които работи. В страната клубове има в София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора и Несебър.

Организацията ще навърши 100 години през 2019 година.