„Аида“ на стадион „Берое“ – за първи път Опера на стадион в България
„Аида“ на стадион „Берое“ – за първи път Опера на стадион в България / Държавна опера Стара Загора

„Аида" на стадиона тази вечер от 21.00 часа е голямото събитие за Стара Загора - очакван финал на тържествата за 100 годишния юбилей на ПФК „Берое". Оперният спектакъл е подарък за всички старозагорци от Община Стара Загора, бизнесът на града и Старозагорската опера.

Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев, който на 4 юни гостува с голям успех в ролята на Манрико в спектакъла на операта „Трубадур" от Верди в Дойче опер Берлин и смени два полета, за да пристигне навреме за генералната репетиция на „Аида" на стадион „Берое". На 6 юни в ролята на Аида зрителите ще видят Таня Иванова, Амнерис - Офелия Христова, Рамфис - Ивайло Джуров, Амонасро - Александър Крунев, Царят на Египет - Александър Марулев, Жрица - Деси Стефанова, Пратеник - Ивайло Йовчев и др. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор Огнян Драганов, сценография Тодор Демеров, художник на костюмите - Салваторе Русо /Италия/, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Диригенти на хора са Младен Станев и Стелияна Димитрова, балетмайстор Силвия Томова, асистент-режисьори Славчо Николов, Пенка Александрова.

В продължение на три дни се строи декора на спектакъла на операта „Аида" от Верди - специално подготвен за огромната сцена пред централния сектор на стадион „Берое". Монументалната пирамидална конструкция ще бъде екран за мултимедийни ефекти и прожекции. Последно техническите служби издигнаха вертикалните съоръжения за осветление, след което през нощта бяха направени и първите осветителни проби.

Два оперни театъра обединяват усилията си, за да представят царственото оперно заглавия в пълния му блясък и зрелищност - Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Русе.