Административният съд гледа делото за референдума
Административният съд гледа делото за референдума / DarikNews.bg, архив

Делото в Административния съд за законосъобразността на решението на Общинския съвет за провеждане на местен референдум, е насрочено за 10.30 часа.

В края на март Общинският съвет взе решение на 26 май да бъде проведен местен референдум с въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово".

Прокуратурата обаче протестира срещу това решение. Тогава Административния съд в Стара Загора не даде ход на делото с мотива, че от Районната прокуратура са закъснели с подаването на жалбата. Решението бе обжалвано пред Върховен административен съд, който върна случая за разглеждане от Административния съд в Стара Загора.

На 26 май около 30 хил. старозагорци отговориха на въпроса за бъдещето на полигона. Близо 95 на сто от гласувалите подкрепиха закриването му.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

На последните местни избори за общински съветници през 2011 г. са гласували 68 515 избиратели.

Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.