АБС категорично осъжда предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи
АБС категорично осъжда предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи / АБС

Асоциация на българските села (АБС) категорично осъжда спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи, тиражирани в медиите и общественото пространство през последните дни.
Макар законопроект за изменения засягащи въвеждане на данъчна тежест на малките собственици на земи и градини в селата в Закона за местните данъци и такси да не е внесен официално в Народното събрание, то вече тази информация генерира сериозно напрежение сред населението в селата.
Въвеждането на данък върху градините и земеделските земи на хората в селата би имало изключително негативен ефект върху развитието на селските райони на България, а също така ще доведе до сериозна ескалация на социалното напрежение, което е твърде вероятно да се изрази във формата на мащабни протести.

"Евентуалното въвеждане на данък върху градините и земята би било вредно и ненужно, дори при минимална данъчна ставка. Общините могат да осигурят повече приходи в бюджетите си ако оптимизират използването на собствените си земи и дейности, отколкото да облагат бедното и поставено във висока степен на социална изолация население в селата", коментира Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Дори само входирането на законопроект за въвеждане на данък върху градините и земята ще акумулира остро напрежение сред фермерите, които са обложени с редица други данъци, включително върху субсидиите и ще окаже силно демотивиращ ефект върху едва съвземащото се през последните години дребно и средно земеделие у нас. Законописците не трябва да забравят, че селскостопанския сектор е изправен пред редица сериозни трудности и предизвикателства, особено по отношение на пазарите и модернизацията на стопанствата, за да му бъде наложена една такава допълнителна данъчна тежест", допълни Борисов.

"От друга страна администрирането на данък върху градините и земята, би се оказало изключително скъпо и неоправдано, в сравнение с евентуалните приходи, които би донесъл. Ако бъде въведен такъв налог, той би заставил собствениците на малки парцели земя да ги продадат, което ще доведе до още по-голямо окрупняване на земеделието в ръцете на корпоративни структури и ще отдалечи България от перспективният и успешен модел за развитие на фамилно фермерство и биоземеделие в селските райони", заяви от своя страна Петя Вълчева, зам.-председател на АБС. Тя допълни, че логика за въвеждане на данък може да има само за изоставени големи парцели, чиито собственици не са отговорни към агроекологичното поддържане на земята в добро състояние.