20 незаконни постройки са премахнати от собствениците им
20 незаконни постройки са премахнати от собствениците им / Община Стара Загора

Собствениците на 20 незаконни постройки в кв. „Лозенец" вече са ги съборили. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той допълни, че предстои събарянето на незаконните постройки, които се намират в района на парк Борова гора и местността „Зайчева поляна". Процедурата е на етап връчване на протоколи. Тодоров подчерта, че незаконните строежи в местността „Зайчева поляна" са около 50, като 20 от тях вече премахнати.

„Целта ни е да се прекрати навлизането в горските площи с незаконно строителство. Връчени са и 92 заповеди за премахването на постройки в парк „Борова гора". На изток от ул. „Витоша" не трябва да има изобщо строежи, сега предстои да се премахнат копторите в посока запад", разясни още кметът. Той допълни, че така наречените „къщи" са изградени с подръчни материали и са опасни, като освен това във всяка една от тях живеят по десетина души, придошли от различни градове, за които Община Стара Загора няма ангажимент.

„Голямата щета и вреда за горските масиви в Стара Загора, които са част от Държавния горски фонд, са нанесени от големите пожари през 2007 година, защото колкото и да се сече незаконно – няма как да бъде направена такава щета“, категорично заяви кметът

„Община Стара Загора отговаря за по-малко от 4% горски масиви, частните са 8%, останалите са под управление на държавата. До колкото е възможно се грижим за всички, въпреки че не ни е пряко задължение, но осъзнаваме важността на проблема и затова предприемаме общи мерки с горските предприятия и дирекции. Наетата от Община Стара Загора охрана е за опазване на парк „Митрополит Методий Кусев“, защото той е общински, но нямаме право да харчим средства за охраняване на територии, които не са в нашите  правомощия“, допълни още Живко Тодоров.

„Липсващата дървесина, която виждаме по едни снимки, които целят спекулации и насаждане на настроения срещу Община Стара Загора, е усвоена законно, от фирми, които са изрязали обгорелите от пожарите дървета. Това се е случило в периода от 2007 до 2009 година“, подчерта кметът.

„Частта, за която Общината има правомощия, е много малка. Тя се намира между кварталите „Лозенец“ и „Три чучура – север“. Този парцел по документи се водеше пасище през 2011 – 2015 година, когато бе първия ни мандат. Тогава започнахме и действията по промяна на статута, за да бъдат горски територии, които ние предоставихме на Държавно горско стопанство за опазване и стопанисване“, каза още Тодоров.

„За област Стара Загора отговарят шест горски стопанства и регионалната дирекция.  Общо около 350 души работят за опазването и стопанисването на горските масиви, от тях 270 човека имат оръжие, а 30 души са горски надзиратели, всички имаме право да съставяме актове на нарушители. Територията, която обслужваме е над 170 хил. хектара“, обобщи директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Петър Заяков.

„Най-сериозният ни проблем е събираемостта на глобите за незаконна сеч. Твърде малък е процентът на хората, които са с установени нарушения и наложени актове, заплащащи съответните суми. Между 800 и 1000 са с наказателни постановления за една година, след които често биват конфискувани резачки, каруци, коне и автомобили, които пускаме на търг след това. Дребните бракониери не са нанесли обаче толкова щети, колкото природните бедствия, както това, което се случи над Стара Загора през 2007 г. Изгоряха над 1500 дка гори. Пожарите са главната причина за намаляването на горите. Усвоената след това дървесина ние заменяме с нови фиданки, които за да започнат да изпълняват основните си функции, е нужно време, понякога десетилетия“, уточни още той. „Всеки ден по график има дежурни служители в проблемните територии. Те не спират работа и през почивните дни, но срещу природата няма какво да направим, за прекратяване на изсичането се стараем“, допълни още инж. Заяков.