137 човека са получили помощи заради наводненията
137 човека са получили помощи заради наводненията / DarikNews.bg

Не са предвидени ресурси за увеличение на енергийните помощи заради новата цена на тока от 1 октомври. Това каза в Стара Загора министърът на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков.

Предстои актуализация на държавния бюджет и там са включени необходимите средства, коментира служебният министър. Ако увеличението е със 10%, с толкова ще се увеличат и енергийните помощи за ноември и декември. Увеличението ще бъде включено и в бюджета за следващата година.

Приключват доста от програмите по националния план за действие по заетостта, но стартират нови програми, каза още министър Христосков. Това са "Младежка гаранция", в която ще бъдат включени около 8000 души; "Старт в кариерата", по която ще бъдат наети около 1500 младежи. Имаме и програма за подкрепа на заетостта в частния сектор, за която са заделени около 30 милиона лева, коментира проф. Йордан Христосков.

Той допълни, че бизнесът проявява интерес към тези програми и дава заявки за наемане на работници до 6 месеца. Трайната безработица намалява, макар и слабо, но остава над средната за Европейкия съюз.

Еднократни помощи заради наводненията в Старозагорска област са отпуснати на 137 човека, предстои да се обработят още 48 молби.