/ netinfo
Фирми  от област Стара Загора работят по 90 проекта  от ОП „Иновации и конкурентноспособност на българската  икономика“ . Това съобщи в Казанлък Любомир Ганчев, съветник по изпълнението на оперативните програми в Министерството на икономиката. 

Проектите са на стойност  55 милиона лева, като 49 от тях вече са приключили и за тях са платени 24 милиона лева. През настоящата година икономическото министерство е предвидило 67 милиона лева за финансиране и подпомагане на близо 400 нови  проекта и бизнес начинания на млади хора до 29 години,предприемачество в уязвимата група във възрастта  50-65 години и за стимулиране на женското предприемачество, каза още съветникът на министър Емил Караниколов.  

По програмата за подобряване на производствения капацитет е заделен ресурс от 150 млн. лева за нови машини и оборудване за близо 2 хиляди  малки и средни фирми. Други 100 млн. лева за предвидени за иновации, 30 милиона лева са средствата за тази година за  създаването  на клъстери, добави още министерският съветник Любомир Ганчев.

Той, заедно  с председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов посетиха Казанлък за участие в първата за тази година традиционна среща на БТПП с представители на местния бизнес. Изборът на Казанлък за домакин на първата обща среща за 2018 г. бе мотивиран от председателя на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, с централното географско място на града и доброто представяне на местната индустрия през последните години.

Пред местния бизнес шефът на БТПП Цветан Симеонов представи последните новости, направени от Палатата, в полза и за улеснение на българския бизнес, както и с възможностите за използване на различни програми и продукти, в помощ и за подобряване на административния  капацитет на бизнеса.

Една от тези възможности, които БТПП предоставя на българския бизнес, е  създаването на дигитална карта на България,  която ще даде възможност на потенциалните партньори на българските фирми да се запознават с тях през интернет, благодарение на 360-градусово заснемане.

Цветанов припомни предстоящото влизане в сила на европейска директива, задължаваща  българския бизнес,  опериращ с лични данни, да вземе мерки за тяхното опазване, поради солидните глоби, които заплашват подценилите директивата. За целта от БТПП  предлагат специални обучения.

За голямото предизвикателство пред бизнеса в страната и неговата конкурентноспособност- дигиталната трансформация, говори предприемачът Бальо Динев. По думите му, „дигитализацията променя всичко, но в Германия, не и у нас“ . С тревога той сподели че, Министерството на икономиката не търси  хората от бизнеса за работа с референтни примери от индустрията, както и за изгубените практически за икономиката вече три поколения българи.

Динев сподели и за мечтата си Казанлък да стане „умен град“ .Проблемът с интелектуалната собственост трябва да стои на вниманието и на Министерството на икономиката, препоръча Бальо Динев. Тезата му е, че  дигиталното мислене е нещото, което  може да доведе до увеличаване на производството и конкурентноспособността на българския бизнес.

Той настоя за специална политика в това отношение към младите хора, като ресурса, който може да промени нещата. „Не може да произвеждаме като през 50-те години, с технологии от 70-те и да искаме да сме на световния пазар“, каза предприемачът Динев, за чиято фирма по думите му, дигиталната трансформация е „въпрос на мисия“.

БАН изостава от нуждите на бизнеса, е тезата, която изрази по време на срещата между бизнес, представители на БТПП и държавата, в лицето на Министерството на икономиката  Владимир Чучумишев, регионален координатор на РАЦ към БАН в Казанлък. По време на форума той представи тригодишната дейност на създадения  през 2015 година 16-ти поред Регионален академичен център към БАН, какъвто е този в Казанлък.