Засилени проверки срещу гратисчии започнаха в столичния градски транспорт
Засилени проверки срещу гратисчии започнаха в столичния градски транспорт / Sofia Photo Agency
Засилени проверки започнаха в столичния градски транспорт
36949
Засилени проверки започнаха в столичния градски транспорт
  • Засилени проверки започнаха в столичния градски транспорт

Засилени проверки за редовността на пътниците започнаха в столичния градски транспорт. Те се извършват от съвместни екипи на служители на направление "Контрол на пътниците" в „Център за градска мобилност" и Общинска полиция. Основната цел е превенция срещу пътувания без редовни документи.

Трамвай номер 7 е един от най-използваните в София. Стотици пътници преминават през него всеки ден. При днешните засилени контрольорски мерки обаче се оказа, че почти всички пътници са редовни и са се снабдили с билет или пък имат валидна абонаментна карта.

Все пак се оказа, че има и нередовни. За съжаление, жертвата бе пенсионер, който беше забравил да удължи картата си след 5 януари. Контрольорите не се смилиха над него и го таксуваха за нередовността 10 лева.

Нина Арсова е препатил контрольор, който отдавна проверява линиите на градския транспорт за нередовни пътници. Тя обяснява как може да разпознаете истинските от плъзналите напоследък фалшиви контрольори:

С качването в превозното средство той се легитимира с бадж. Ако е в електротранспорта, с качването в превозното средство той взима информация от валидаторите и я вкарва в неговия четец, за да може да проверява пътниците.

Има ли линии, които са изобилстващи от нередовни пътници, за разлика от останалите?

Да, има и такива линии. Това са 78, 79, 83, 72.