Внесоха жалба срещу такса смет в София
Внесоха жалба срещу такса смет в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Внесоха жалба срещу такса смет в София
36488
Внесоха жалба срещу такса смет в София
  • Внесоха жалба срещу такса смет в София

Такса смет в София да се изчислява на база количество изхвърлени битови отпадъци от домакинство. Това предлагат от „Гражданска инициатива „Справедливост” и заявяват, че методиката на изчисляване на таксата в момента е незаконна, защото противоречи на Закона за местните данъци и такси. От сдружението днес са внесли жалба в Административния съд, в която настояват за отмяна на досегашната методика.

Начинът, по който се формира такса смет в момента е и несправедлив, защото не отчита редица особености, заяви Пламен Даракчиев от сдружението и бивш служител на Столичния инспекторат. “Каква може да бъде съизмеримостта при един човек, който да речем живее сам ,и семейство, в което има много повече хора. В Закона за местните данъци и такси е казано, че такса смет се събира на база на количеството битови отпадъци. Този закон предвижда, че таксите се събират на базата на установените материално-технически и административни разходи за извършване на услугата. Дори ако не може да бъде установено количеството, тази пропорционална основа трябва да има нещо общо с количеството битови отпадъци.  Дали ще бъде на база осреднено изчисление на количеството отпадъци, които са изчислени в депата и преработката. Капката преля с това решение на общинския съвет за презониране на София“, обясни Даракчиев.

От сдружението заявиха, че атакуват принципа за определяне на такса смет, а с решението за презонирането на столицата той не се променя, заяви Даракчиев.

Не може такса смет да бъде функция на промили на данъчна оценка на имота, пък заяви Николай Тодоров от сдружението и допълни, че така се губи връзката между потреблението и заплащането.Сегашната система не отчита това дали се ползват кофите за боклук, дали изобщо се ползва жилището.

Той предложи боклукът в София да се изхвърля само в специални отличителни торби. Според Даракчиев по този начин ще се уреди и проблемът с плащането на такса смет в ромските гета. “С чувалчетата. Ако има нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци в Германия, има местна полиция, която минава, проверява и дори издирва”, коментира той.

От сдружението дадоха за пример някои фирми, които сключват индивидуални договори за изхвърляне на брой кофи.