ВМРО даде Фандъкова на прокурор за бездействие срещу гето
ВМРО даде Фандъкова на прокурор за бездействие срещу гето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВМРО даде Фандъкова на прокурор за бездействие срещу гето
54656
ВМРО даде Фандъкова на прокурор за бездействие срещу гето
  • ВМРО даде Фандъкова на прокурор за бездействие срещу гето

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки е сезирал прокуратурата за престъпно бездействие на Столичния кмет Йорданка Фандъкова, по въпроса с ромските гета. Съветникът е сигнализирал в Софийската градска прокуратура за бездействие на общинската администрацията за гетото на улица „Зайчар“ в столичния район „Възраждане”.

Въпреки констатираното незаконно строителство и въпреки становището на специална общинска комисия за премахване, кметът Фандъкова не е предприела мерки. И в момента се строят незаконно постройки в района и катуна се разраства, каза за Дарик Ангел Джамбазки. Прокуратурата да издаде постановление, което да задължи Столичният кмет да премахне незаконните постройки, които и в момента се изграждат там, каза още Джамбазки.

Той припомни, че преди две седмици отново е отправил такова питане към кмета на града. „Отговорът беше написан, че администрацията прави всичко възможно да не се разраства гетото, което се оказа тотална лъжа. Същият ден отидох на място и видях как там се строй незаконно в същия имот”, заяви Джамбазки.

Затова съветникът е сезирал прокуратурата, че въпреки многобройните сигнали от съседите в района общината бездейства. „Прокурорът по закон има задължението да осъществява контрол върху действията на кмета и Столична община”, коментира той.

Джамбазки каза още, че и занапред ще ползва и тази възможност за диалог и въздействие върху общинската администрация.

Само преди дни пък общинският съветник от БСП Георги Кадиев също каза, че ще сезира прокуратурата за престъпно бездействие на Фандъкова по въпроса с бездомните кучета и отчета за нарушенията в „Екоравновесие”. Темата с ромското гето на ул. Зайчар беше обсъдена и на предишното заседание на Столичния общински съвет от 14 юни. Тогава от писмен отговор на кмета стана ясно, че гетото е формирано преди повече от 40 години, като 59 души там са със заявен постоянен адрес.

След решение на ВАС, районната администрация е предприела действия по недопускане на увеличение на броя на незаконните постройки там, съобщи тогава още Фандъкова. Има и договореност с Трето РПУ за засилено полицейско присъствие в района. Съвместно със „Софийска вода” пък са спрени две течащи чешми, без запорен кран и водомери. Разчиствани са и нерегламентирани сметища, образувани от незаконно настанилите се там, обясни тогава Фандъкова.