ПП-ДБ-СС подкрепят решението, а ГЕРБ-СДС и БСП поискаха отстраняване на Вяра Тодева
Областният управител Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет за избор на заместник-председатели и състави на комисиите.

"Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения", посочва тя. Според областният управител необосновано е било свикано „извънредното заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“.

СОС избра членовете и ръководствата на постоянните комисии

"Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", добавя Вяра Тодева. И предупреждава, че ще връща всяко решение на СОС, което е "взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство".

След избора на зам.-председатели на СОС: Размяна на остри реплики между Хекимян и Бонев

Реакциите

“Връщането на решението на Общинския съвет е правилно”, коментираха от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" в СОС.
 

“Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседание”, каза общинският съветник и председател на групата на ПП-ДБ-СС в София Борис Бонев.

Нямаме й вяра на Вяра, заяви на извънреден брифинг Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. Общинските съветници на ГЕРБ ще поискат от националното ръководство на партията отстраняването на областния управител на столицата по време на ротацията. Те обвиняват Вяра Тодева в политическа поръчка.
 


"Тормозът от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев над София продължава. Това го виждаме с решението на областния управител от днес, с което връща решението за избора на комисиите в Столичния общински съвет. Това, което прави Тодева, назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка", заяви Антон Хекимян. "Тя е поставена на този пост, за да бъде представител на държавата, а не партиен активист. Днес тя се прояви като активист на ПП-ДБ и „Спаси София. Днес пак е дръпната ръчната спирачка. Аз, като председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, от името на моите колеги, ще поискаме от националното ръководство на ГЕРБ нейното отстраняване. Възможно е това да се случи по време на ротацията”, каза Хекимян.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" също поискаха оставката на областния управител на София - град Вяра Тодева за "саботаж на работата на Столичния общински съвет". В своя позиция съветниците от групата на социалистите посочват, че по закон решенията, взети от Столичния общински съвет за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС са необжалваеми.

"За нас действията на областния управител Вяра Тодева не са неочаквани. При нея нарушаването на законите вече е хроничен проблем, се казва в позицията на общинските съветници от МК "БСП за България". - След като си позволи да допусне абсолютно незаконно нарязване на Паметника на Съветската армия, какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет като изпълни политическо поръчение. За нас нейните действия са саботаж срещу града и гражданите на София".


Предисторията

Съставите на комисиите и техните зам.-председатели бяха избрани миналата седмица след близо 13 часово заседание на Столичния общински съвет. Час преди края му от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една. "Тръгваме си за да може новото мнозинство - ГЕРБ, БСП, „Синя София” и отцепниците от „Възраждане”, ИТН и Карлос Контера да си изберат комисии и да вземат цялата власт в СОС”, посочи общинският съветник Борис Бонев.

4 общински комисии в София насрочиха първите си заседания

"Това, което се случи, беше безпрецедентно и изключително срамно за Столичния общински съвет”, категоричен беше от друга страна Антон Хекимян.

По думите му от ПП-ДБ-СС са абдикирали и показали неспособност да управляват София. ПП-ДБ-СС пък имала „сериозни съмнения” за легитимността на среднощното заседание на СОС, коментира Борис Бонев от коалицията.

Днес от ПП-ДБ-СС поясняха, че за всички решения, различни от избор на председател и заместниците му в СОС, се провеждат редовни заседания всеки втори и четвърти четвъртък от месеца. Съгласно Правилника може да се проведе и извънредно заседание, което може да бъде свикано от ⅓ от общинските съветници с мотивирано искане, като се предложи конкретен дневен ред. Уведомяването на общинските съветници за извънредни заседания на СОС се извършва с писмена покана не по-късно от 3 дни преди деня на заседанието, като срокът за запознаване с материалите е същият. В изключителни случаи съветниците трябва да разполагат с материалите не по-късно от 16 часа на деня преди заседанието.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня