ВАП сезира МВР и Столична община да вземат мерки
ВАП сезира МВР и Столична община да вземат мерки / БГНЕС
ВАП сезира МВР и Столична община да предприемат мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на днешния „Луковмарш“.

В съответствие с правомощията си и на основание на чл. 145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“, се казва в изявление на ВАП.

Във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред.

С оглед гореизложеното и в съответствие с правомощията си, ВАП сезира компетентните органи да предприемат мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите във връзка с мероприятието.

ВАП следва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Източник: ВАП