/ IStock
По обвинение на Софийска районна прокуратура са осъдени двама мъже за телефонна измама.

Единият от тях е осъждан. След споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг“ режим.

Другият е осъден на 3 месеца „лишаване от свобода“, като наказанието е отложено с 3 години изпитателен срок.

Измамата е от края на февруари в София. Непознато лице се обадило на мъж и му казало, че съпругата му е в болница и се нуждае от спешна операция. После се обадило лице с женски глас, което се представило за съпругата му и казало, че при него ще отиде лекар от
Окръжна болница да вземе парите за операцията. Мъжът повярвал на казаното и събрал всички налични пари в дома си (11 290 лева).

Мъж от Хърсово даде на измамници над 23 хил. лв.

Малко по-късно се обадил представящият се за лекар мъж, който му дал инструкции да сложи парите в найлонова торба, казал и че ще дойде до дома му да ги вземе с такси.

Непосредствено след това единият от обвиняемите се свързал с мъжа и му казал да отиде с таксиметровия си автомобил до кв. "Бояна", за да вземе едни пари. През това време служител на ГДНП получил информация, че се извършва телефонна измама спрямо възрастен мъж и че е пратен „куриер“ от извършителите.

Измамникът отишъл на адреса в кв. „Бояна“ и взел парите от възрастния човек, непосредствено след това обвиняемият бил арестуван.
 
Софийска районна прокуратура