Три жени от персонала на млечната кухня в Перник със стафилококи
Три жени от персонала на млечната кухня в Перник със стафилококи / снимка: БГНЕС, архив

Три жени от персонала на детската млечна кухня в Перник са носители на стафилококи. На 21 юли пунктът бе затворен заради открити стафилококи в пилешка супа.

Майките отново могат да вземат готова храна за децата си, след като помещенията за приготвянето и раздаването на храната са изчистени, обработени и дезинфектирани. Изпълнени са всички предписания, установен е и източникът на заразата, каза шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова.

Затвориха Детската млечна кухня в Перник заради открити стафилококи

Носители на стафилококите се оказали работнички от персонала. Резултатите от направените изследвания на колектива са показали наличието на стафилококи при три от жените, които работят в кухнята. Те са отстранени от работа и се лекуват, обясни Драгомирова.

На тяхно място работят други жени, които са преминали през необходимите изследвания и са здрави. Целият персонал е преминал през нови обучения за възстановяване и опресняване на знанията.

Случаят от юли е вторият на открити стафилококи в предлаганата храна в Детската млечна кухня в Перник за тази година. През месец май положителен резултат е бил установен и в плодов кисел. Детската кухня предлага на място предварително заявени от майките детски храни за деца от 3-месечна до 3-годишна възраст. Тя не се ползва от детските заведения, обясни Драгомирова.