Строежът на метрото превърна в затворници жителите на „Надежда
Строежът на метрото превърна в затворници жителите на „Надежда / снимка: Sofia Photo Agency
Строежът на метрото превърна в „затворници" жителите на „Надежда"
25858
Строежът на метрото превърна в „затворници" жителите на „Надежда"
  • Строежът на метрото превърна в „затворници" жителите на „Надежда"

Масово недоволство сред живущите в жк „Надежда" предизвика затварянето на „Ломско шосе" заради строежа на метрото за срок от две години. Поетапното спиране на движението там започна от вчера, но днес голяма част от жителите на квартала не успяха да се придвижат до работните си места. Те се заканиха в четвъртък отново да организират протест.

От Центъра за градска мобилност обясниха за Дарик, че са отворени за предложенията на гражданите за организиране на движението в района.

Решението, което предлагат жителите на квартал „Надежда", е да се остави едната лента за движение по Ломско шосе отворена за автомобили, както се случва по Черни връх, където също се разкопава за метрото, обясни Георги Милев, участник в протестите в района: „Подписи сме събирали и в четвъртък ще излезем пак на протест срещу автогарата, откъдето тръгват рейсовете за „Костинброд". Всичко това е много хубаво, но трябва да се прави поетапно".

Шефът на центъра за градска мобилност Николай Костов апелира жителите на „Надежда" да проявят търпение и разбиране. По думите му е направено оптималното, за да може да се осигури придвижването по алтернативен маршрут.

"Възможността в кв. "Надежда" да има алтернативен транспорт е по улиците "Христо Силянов", ген. "Никола Жеков" и ул. "Хан Кубрат". По тези улици са пуснати възможните транспортни средства. Променен е маршрутът на автобус 86. Аз също живея в „Надежда", разбирам какви са проблемите, но те не могат да бъдат избегнати, добави още Костов.