София си върна контрола върху Общинска банка
София си върна контрола върху Общинска банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
София си върна контрола върху Общинска банка
46962
София си върна контрола върху Общинска банка
  • София си върна контрола върху Общинска банка

Столичната община си върна контрола върху Общинска банка след провеждането на Общото събрание на акционерите. Това каза за Дарик Николай Стойнев - общински съветник, заместник-председател на съвета и представител на общината в Общото събрание. Той обясни, че днес са взети важните решения за промени в устава и надзорния съвет на банката. Стойнев припомни, че вчера БНБ съдейства на Столичната община, като лиши за половин година от право нас глас в Общото събрание пет миноритарни акционери, като фирмите са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

В тричленния надзорен съвет на банката се сменят и двама от членовете, като на тяхно място се назначават предложените експерти от общината, каза още Николай Стойнев: „Освободени са Димитър Колев и Никифор Вангелов. На тяхно място като членове на надзорния съвет Общото събрание избра Петя Димитрова и Стефан Ненов”.

Решенията на Общото събрание на Общинска банка вече ще се взимат с мнозинството от представения капитал, а най-важните от тях, като увеличаване на капитала и промени в устава ще се взимат с 2/3 от капитала: „Което означава, че Столична община си връща контролна на Общинска банка. Приключва сага, която се проточва сигурно повече от 12 години, през механизми на скрита приватизация, банката беше контролирана от частни компании”.

Стойнев обясни, че досега петте миноритарни акционера, които държат над 25 на сто от трезора, са имали по-голямо влияние от стойността на акциите и припомни, че именно тези фирми са свързани с името на бизнесмена Христо Ковачки: „Действаха свързано и всъщност блокираха вземането на решения”.

Стойнев припомни, че през последните 10 месеца, Столична община е работила много интензивно за постигането на тези цели, което е постигнато и с помощта на БНБ, чрез решението й от вчера. На първото си заседание във вторник новият Столичният общински съвет (СОС) препотвърди мандата на своите представители, които трябваше да гласуват на извънредното Общо събрание на акционерите на „Общинска банка” днес. На него присъстваха общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Орлин Алексиев и Жельо Бойчев от БСП. Целта беше да се направят промени в устава и надзорния съвет на банката.