СО отпуска средства за здравословна храна в детските градини
СО отпуска средства за здравословна храна в детските градини / netinfo
3 000 000 лева ще отпусне Столичната община за пълно преоборудване на кухните в детските градини, заяви заместник-кметът по образованието в СО Йорданка Фандъкова. Освен по-модерно оборудване, целта е да се осигури на децата и здравословно приготвена храна. Според проучване в Европа наднорменото тегло при децата варира между 15 и 20 процента, а затлъстяването – около 8-10 процента.

Заместник-кметът Фандъкова разясни как точно ще стане кухненското преоборудване: „Задачата на районните кметове е да осигурят не само енергоспестяващи уреди, но и уреди, които отговарят на изискванията за приготвяне на здравословна храна. Включено е и увеличаване на средствата за храна, около 550 000 лева са предвидени като дофинансиране за 2008 година”.

Кметът на район Триадица Евтим Евтимов вече има план за изразходване на предоставените средства. По думите му ще бъде изградена кухня-майка на територията на 7-мо ОДЗ, където ще се приготвя храната за всички детски градини на територията на общината.

Според Евтимов това ще доведе освен до намаляване на разходите, и до „съвременно и модерно оборудване и обзавеждане на една централна за района материална база. Много е важно транспортните разходи да се намалят, но най-важното – ще се готви по здравословен начин”.

На 6 ноември страната ни ще отпразнува и Международния ден за здравословно хранене и готвене за деца. Според изследвания именно обучението в ранна възраст какво е полезно да се яде е основа за здравето на бъдещите поколения.