Съдийската колегия на ВСС избра за временен председател на Софийския районен съд съдия Стефан Милев
Съдийската колегия на ВСС избра за временен председател на Софийския районен съд съдия Стефан Милев / БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра за временен председател на Софийския районен съд съдия Стефан Милев. До избора се стигна след като през декември ръководството на съда, начело с Методи Лалов, подаде оставка заради несъгласието с работата на ВСС.
 
Стефан Милев беше доскорошен заместник-районен прокурор на София, а от половин година работи като съдия в Софийския градски съд. По време на изслушването си пред членовете на кадровия орган той не пожела да отговори на въпросите кой е лансирал кандидатурата му, но заяви категорично, че не е обсъждал този въпрос с представители на прокуратурата.

ВСС с нов опит за началник на СРС

По време на днешното си заседание съдийската колегия на ВСС реши да изслуша и тримата кандидати за поста Албена Ботева, Борис Динев и Стефан Милев.
 
Първите двама бяха предложени от Общото събрание на съдиите в Софийския районен съд, където работят. Третата номинация на съдия Стефан Милев беше издигната от осем от членовете на съвета- Димитър Узунов, Светла Петкова, Даниела Костова, Мария Кузманова, Галя Георгиева, Георги Колев, Каролина Неделчева и Милка Итова.
 
По време на изслушването на Милев от съдебните кадровици, той изложи позицията си по някои от основните проблеми на съда, свързани със свръхнатовареността, напрежението сред съдебната администрация, както и сговарянето между съдии и прокурори по време на решаване на дела.
 
По време на изслушването си Милев заяви, че вече има готовност да сформира и екип около себе си, което предизвика въпроси от страна на членовете на съвета кой и кога го е предложил за поста. Във връзка със скромния си 6-месечен опит като съдия, Милев бе запитан от председателя на Върховния касационен съд дали има достатъчно самочувствие да оглави най-натоварения съд в страната.
 
В СГС където Стефан Милев работи от 1 юли миналата година, наскоро той е бе разпределен като наблюдаващ съдия по делото за МИГ-овете срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Предстои да стане ясно дали след избора му за временен председател на СРС той ще продължи работа в този процес.