Ще умъртвяват само злонравите кучета, другите - временно в приюти
Ще умъртвяват само злонравите кучета, другите - временно в приюти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще умъртвяват само злонравите кучета, другите - временно в приюти
52324
Ще умъртвяват само злонравите кучета, другите - временно в приюти
  • Ще умъртвяват само злонравите кучета, другите - временно в приюти

Злонравите кучета и кучетата, които носят риск за здравето на хората, ще бъдат прибирани и умъртвявани, а останалите ще бъдат настанявани поетапно в приюти и места за временно настаняване, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Това ще се гарантира с промени в Закона за защита на животните и в общинската наредба.

Бившият шеф на столичното предприятие „Екоравновесие” заяви още, че по време на неговото управление е била намалена почти наполовина популацията на бездомните кучета. Министър Найденов уточни, че вината за проблема с бездомните кучета в София не може да се отнася само до него. „Като бивш шеф на „Екоравновесие” и като човек, който живее в София, мисля, че всички трябва да чувстваме вина, защото кучетата не падат от небето, без резултат от нашето ежедневие”, изтъкна той.

Найденов припомни, че по време на неговото управление е постигнат баланс между интересите на хората и природозащитниците. „По някакъв начин неправителствените организации за защита на животните взеха превес. Случи се така, че масово се връщаха заловени животни на улицата с едната-единствена цел да си изживеят живота. Изживявайки го, те подлагат на стрес хората, отделно от това има и определен здравен риск”, обясни той.  

Министър Найденов посочи още, че ветеринарните лекари ще определят кои кучета са злонрави и рискови, а не представители на природозащитните организации.