Само една фирма е закъсняла с почистването в столицата
Само една фирма е закъсняла с почистването в столицата / Sofia Photo Agency
Веска Георгиева
36571
Веска Георгиева
  • Веска Георгиева

Зимната обстановка в София е спокойна, снегопочистващите фирми са на терен от 2 часа през нощта, а трасетата на градския транспорт са приоритетно почистени и няма проблеми по тях. Това каза за Дарик шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

По думите й само фирма БатПел, която отговаря за почистването на „Сердика", „Илинден" и „Надежда" е закъсняла с излизането на терен и е допуснала заледяване. Не е ясно още дали фирмата ще бъде санкционирана, но трябва да подобри дейността си, допълни тя.

Веска Георгиева: „Ще разговаряме с управителката на БатПел, ще трябва много по-рано да излизат, по-точно да преценяват. Имат си графици, трябва да ги спазват. Основният проблем не е технологичен, а дисциплина - всички по едно и също време, в рамките на плюс минус половин час, да са на терен, защото има булеварди, които се делят и се обработват от две фирми и е смешно, когато едната половина е обработена, а другата не е, а и е опасно. Във всеки район има инспектор, има всяка нощ инспектор. Целта е да не се изпусне моментът, за да може да се избегне заледяване. Разбира се, снегът не е много голям. Опасни са очертаващите се много ниски температури. Те са най-трудното нещо, което е като изпитание пред фирмите, защото трябва да преценят кога, колко и къде трябва да обработят със смесите, за да не допуснат заледяване. Особено ако се съчетае и с мъгла, става много опасно. В ранните часове на София нямаше много движение, но нека не забравяме, че е зима и че трябва да се кара внимателно".

Георгиева припомни, че заедно със седемте фирми оператори на урбанизираната територия в София, на терен работят и три фирми, поддържащи част от републиканските пътища.

Градският транспорт има ангажимент по почистването на линиите на трамвайните трасета, а „Метрополитен" АД трябва да поддържа и почиства стълбите и подходите към метростанциите. Областно пътно управление също има ангажимент към определени участъци.