Западен парк ремонт
Западен парк ремонт / БГНЕС
Ремонтните дейности в столичния Западен парк са спрени. Причината – неправилно проектиране в зоната на централния вход на парка. Това съобщиха от Столичната община, като допълниха, че фирмата проектант се е отказала от работата си по проекта и новото проектиране е възложено на общинската „София проект“. Така обаче крайният срок за завършване на работите ще се удължи от последно обявената публично дата 18 октомври 2019 г., но с колко все още не е ясно.
 
Причината за спиране на строителните работи е неправилно проектиране на фундаментите на козирката при главния вход, които се оказали в зоната на водопроводи, един от които магистрален, става ясно от съобщение на Столичната община.
 
Тъй като проектантът не е успял да препроектира участъка в дадения срок, той се е отказал от договора си с Общината, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова:
 
„За съжаление, проектантите не успяха в съответния срок да коригират проекта така, както се изисква от надзора и възложителя и те самите прекратиха своя договор. Отказаха се от авторските права с цел да не се бави проектът, да може проектантското звено на Столичната община да довърши. Те вече са получили тази задача, за да може да работят и да продължи изпълнението. Срокът се удължава с акт 10. Все пак се надявам час по-скоро да се възстановят работите“.
 
Засега обаче тече препроектиране,като то е възложено на общинската фирма София проект. А с колко ще с удължи срокът за завършване на проекта, все още не е ясно, тъй като не се знае колко време ще продължи проектирането. Иначе – при последната публична проверка на строителните дейности в парка от общината обявиха, че след удължаването заради зимните температури крайната дата за завършване на ремонта беше 18 октомври тази година. Официално обявена нова засега няма.