/ БГНЕС
Жители на „Младост“ се събраха на трети протест в парка срещу бл. 325. Те отново настояха започналият строеж да бъде спрян, а на собственика Стилян Койчев -предложен друг терен, предаде БГНЕС.
 
„Искаме този парк да стане бъбрекът на „Младост“, защото всичко останало в района е застроено. Малко са местата, които могат да бъдат превърнати в парк. Тук направиха парк и сега искат да строят върху него. Целта ни сега е този единствен терен, останал незастроен, да се запази като парк", каза за агенцията Пирин Соколов, живеещ от години в квартала.

София Младост протест
БГНЕС

„Настоявам, където има детска площадка и вече изградена да си остане такава, а не да бъде строено върху нея. Кой разреши върху детска площадка да се строи жилищна сграда? Не е ли задължение на кмета да защитава интереса на гражданите?“, попита Радослава Недкова, която изтъкна, че в „Младост 4“ има идентичен случай и там също е предвидено да се строи върху площадка.
 
Останалите искания на протестиращите, които стартираха и подписка, са: извършване от Столична община на проверки на начините, по които са възстановени имотите в район „Младост“; кметът на София Йорданка Фандъкова да издаде Заповед за допускане на устройствена процедура по актуализация на действащите цялостни подробни устройствени планове и спиране на строителните дейности.

София Младост протест
БГНЕС

На протеста беше и вр. и. д. кмет на района арх. Румен Русев, който обеща, че за момента там няма да се строи друга сграда, освен 7-етажната, чието разрешително е издадено не от него, а от главния архитект на София Здравко Здравков. Преди дни самият Здравков обясни, че теренът е частен и не е част от парка и няма основание да спре инвестиционното намерение на строителя.
 
Протестът на жителите от „Младост“ беше съпътстван и от контрапротест от жители на кв. "Горубляне", които бяха оградени от полиция и не бяха допуснати да се слеят със съседите си.

София Младост протест
БГНЕС

БГНЕС