Протестиращи се събраха пред парламента с искане за оставка на правителството. Една част са организирано от сдружение „Толерантност“, а друга част – от Национално движение „Хан Кубрат“. Към демонстрантите се присъединиха и привърженици на ВМРО, които настояват за защита правата на българите в Република Северна Македония. 

протест пред парламента
БГНЕС

Засилени са мерките за сигурност около сградата на Народното събрание, където текат дебатите по вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Поставени са метални заграждения, има кордон полицаи. Движението по бул. „Цар Освободител“ бе затворено за движение. 

протест пред парламента
БТА

Протестиращите скандираха „Оставка“, развяваха българските знамена. 

протест пред парламента
БГНЕС

Искаме оставка на този кабинет, това е най-силната и най-правилна антикризисна мярка, заяви за БТА кметът на община Белица Радослав Ревански. Излъгаха ни за повече пари за общините, за компенсация за тока, допълни кметът. 

протест пред парламента
БТА

Няма адекватно отношение от централната власт към нашите проблеми - проблемите на хората, посочи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Според него държавата не е обърнала достатъчно внимание тази година на общините, които по думите му са в изключително тежка ситуация. Не можем да си платим тока, не можем да си поемем сметките, а септември не е ясно как ще отворим детските градини, допълни Пехливанов. 

протест пред парламента
БГНЕС

Искаме да има един добър живот за младите, те да създават семейства и да раждат български деца, коментира за БТА Веселин Костов от Национално сдружение „Хан Кубрат“. След като сме стигнали до толкова висока инфлация, нормално е да искаме оставка на кабинета, допълни Костов. Той изрази и несъгласие с влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Има договор за добросъседство, който трябва да изпълнят, допълни той.

Припомняме, че 11 протеста са насрочени покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета.

Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от вторник, 21 юни, когато в пленарна зала се провеждат дебатите, до четвъртък, 23 юни, когато вероятно ще се проведе гласуването.
БТА